Kako smanjiti konflikte na poslu?

Kako smanjiti konflikte na poslu?

Svaki konflikt na poslu ima svoju emotivnu stranu.

Kraj godine je pogodan za sumiranje utisaka sa posla, a više slobodnog vremena za vreme praznika omogućava nam pogled unazad i sagledavanje problema koje smo ostavili na poslu, a čekaju nas opet sa početkom rada. Sukobi na poslu su jedan od najčešćih problema u radnoj sredini koji se „nose kući“ i odražavaju se na sveukupno funkcionisanje pojedinca. Većina konflikata na poslu su bezazleni i ne nanose ozbiljnu štetu ni poslovanju ni osobama koje su u njega uključene. Ipak, ako se desi da predstavljaju opterećenje treba ih izbeći ili rešiti na zdrav način.

Ukoliko su konflikti na poslu učestali, potrebno je ozbiljno se pozabaviti njihovim rešavanjem kako se ne bi narušavala produktivnost, pa i kvalitet života. Konflikti na poslu su prisutni u gotovo svakoj firmi, ali se njihov intenzitet, povod i način rešavanja znatno razlikuju. U nastavku dajemo nekoliko saveta za rešavanje konflikata u radnoj sredini.

Uzroci konflikata na poslu

Konflikti na poslu mogu imati različite uzroke i posledice. Nemaju svi uzroci sukoba velike posledice, ali ukoliko dugo traju mogu biti podjednako teški i neprijatni.

Konflikti su više prisutni i dramatičniji u kolektivima u kojima nisu jasno postavljena pravila rada, gde su nejasno postavljena očekivanja od zaposlenih i gde je autoritet nadređenih slabiji.

Najčešći uzroci konflikata na poslu su:

  • Loša komunikacija među kolegama
  • Netrpeljivost među kolegama
  • Loša poslovna kultura
  • Kašnjenje i izbegavanje obaveza
  • Nepoštovanje pravila i propisa sa jedne ili obe sukobljene strane
  • Neprihvatanje odgovornosti za učinjeno
  • Izražena međuzavisnost zaposlenih, uz postojanje ličnosti koji su naglašeni individualci
  • Izraženo nametanje određenog mišljenja kao vladajućeg
  • Prisutne razlike u polu, kulturnoj, etničkoj i religijskoj pripadnosti, uz slabu toleranciju različitosti
  • Pripadnost različitim grupama poput udruženja i političkih partija, kao i etiketiranje s tim u vezi

Konflikti na poslu kao resurs

Konflikti nisu nužno loša stvar. Mogu biti odlična prilika za napredovanje u raznim segmentima jer se prilikom sukobljavanja otkriva različit način gledanja na iste stvari, različite vizije koje mogu da unaprede posao i pomognu prevazilaženje postojećih ograničenja.

Iskusni HR eksperti ne beže od činjenice da se članovi tima mogu sukobljavati dok su na radnom zadatku. Sukobi, koji su započeti na poslu i koji za temu imaju neki poslovni problem, uvek su izazov koji nosi veliki potencijal. Za razliku od njih, sukobi koji su inicirani kulturološkim razlikama gotovo uvek ostaju nerešeni, mada se mogu ublažiti i prevazići. Svakako treba raditi na njihovom prevazilaženju, ako nikako drugačije, onda kroz svesno odustajanje od zahteva, popuštanje ili praštanje zlonamernih komentara.

Rešavanje konflikata

U zavisnosti od uzroka konflikata na poslu, rešenja mogu biti manje ili više efikasna. Kao što je gore pomenuto, najteže se rešavaju konflikti koji imaju suštinski ličnu konotaciju, kao što je neslaganje karaktera, sistema vrednosti i kulturne razlike. Ukoliko su sukobi tog tipa prisutni, zaposleni, bez obzira na njihovo mesto u hijerarhiji firme, treba da se suzdrže od ispoljavanja netrpeljivosti i neprijateljskog ponašanja. Čak i guranje problema pod tepih je bolji scenario od eskalacije sukoba. Ali kada se takvi sukobi ipak dese, a gotovo nijedan kolektiv nije imun na njih, do izražaja dolazi lična kultura koja se nosi iz kuće. Dakle, nešto što se teško menja.

Sukobi koji su nastali usled nepoštovanja poslovnih normi i discipline se lakše rešavaju. Potrebno je da se u kolektivu ili delu kolektiva otvoreno razgovara o pravilima i njihovom značaju, ali i o posledicama nepoštovanja. U većini slučajeva, ovakvi sukobi se rešavaju uspešno uz izvinjenje, otvorenu komunikaciju ili disciplinsko kažnjavanje, ako ne postoji drugi način.

Sukobi na poslu koji se odnose na neki problem koji deo poslovne politike ili deo projekta imaju najveći potencijal za konstruktivno rešavanje. Potrebno je da sve strane koje su uključene u sukob povedu iskren i detaljan razgovor o različitim aspektima problema koji izaziva sukob. Tada mogu biti upitni pojedini poslovni ciljevi ili, što je češće slučaj način dolaženja do cilja. Za rešavanje ovakvog sukoba potrebno je određeno vreme, strpljenje sukobljenih strana i spremnost na slušanje i saradnju.

Kako se individualno nositi sa konfliktima na poslu?

Na individualnom planu rešavanje konflikata nije nimalo naivna stvar obzirom da se većina ljudi emotivno ulaže na poslu, pa emotivno ulaze i u konflikte. Iako se često može čuti „ne primaj to lično“, većina nas i te kako lično prima zamerke i zlonamerne komentare iz poslovnog okruženja. Taj emotivni balast se nosi kući i neretko unosi u porodicu kao problem. Ukoliko sukobi na poslu traju u dugom vremenskom periodu osoba je obično pod hroničnim stresom i suočava se sa negativnim emotivnim nabojem.

Olakšanje dolazi kroz individualni psihološki rad – psihološko savetovanje. Psihološki savetnik je tu da vam pomogne da se rešite negativnog emotivnog naboja vezanog za poslovno okruženje. Na taj način možete da „razgrnete“ sve te emocije koje su se taložile u dužem vremenskom periodu i da ih se jednostavno oslobodite. Nakon oslobađanja od „ne primaj to lično“ emocija, svaka osoba je daleko bolje u stanju da sagleda svoju poslovnu situaciju i mogućnosti za napredak.

Tokom psihološkog savetovanja, uz primenu Dubokog Peata, rešavaju se emotivni problemi vezani za posao, ali se rade i znatno složenije stvari. Unapređuju se lični mehanizmi koji su potrebni za postavljanje i ostvarivanje poslovnih ciljeva.

Ukoliko osećate da vas učestali sukobi na poslu sapliću, da ugrožavaju vaš privatni prostor i destimulišu u poslovnom napredovanju, potražite psihološkog savetnika. Takvi problemi nisu retkost, dešavaju se mnogima. Ipak to nije razlog za trpljenje kada izlaz već postoji.

Za sva pitanja u vezi psihološkog savetovanja o sukobima na poslu zakažite besplatne konsultacije!

Spread the love

Add Your Comment