Problematični odnosi od kojih ne možemo pobeći

Problematični odnosi od kojih ne možemo pobeći

Problematični ili toksični odnosi su svakodnevica velikog broja ljudi.

Neki od tih odnosa ne mogu da se prekinu u kratkom roku i sa njima se mora živeti.

Osobine problematičnih odnosa

Često ćemo čuti kako postoje odnosi iz kojih treba izaći po svaku cenu. Ali to nije uvek moguće. Recimo, ako se radi o odnosima sa bliskim članovima porodice, roditeljima, deci, braći i sestrama. Čak ni kada je u pitanju emotivni partner nije uvek moguće izaći u celini iz odnosa, tako da dve osobe nemaju više nikakav kontakt. Razlog je prost, ako bivši partneri imaju zajeničku decu i/ili zajednički porodični posao i nekretnine, odnos, sveden na minimum ili ne, traje još godinama.

Hteli to ili ne, nije moguće izaći iz svih nepoželjnih odnosa u potpunosti. Jednostavno, stres vezan za osobu i komplikovane, neprijatne situacije sa njom traju još dugo. To se sve odražava na ukupni kvalitet života osobe koja želi da iz jednog odnosa izađe. Čak može da preraste u agoniju koja traje godinama.

To naročito važi za teške razvode koji uključuju višegodišnju borbu za starateljstvo nad decom. Tada osoba (obično ženskog pola) prolazi kroz velike stresne situacije gotovo na dnevnom nivou jer se treba svakodnevno dogovarati i rešavati probleme sa problematičnim partnerom. Osoba koja želi da izađe iz takvog odnosa sprečena je i delovanjem društvenog sistema u kome razvodi po tužbi traju između jedne i dve i po godine.

Tipiziranje neželjenih odnosa

U novije vreme pominju se osobe sa narcisoidnim crtama ličnosti, koje veoma loše utiču na ljude oko sebe, tj. odnosi sa njima se odvijaju gotovo uvek na štetu ljudi koji su sa njima u nekom dužem odnosu. Zapravo, radi se o jednom trendu koji se ne može previše ozbiljno shvatiti. Ne možemo sve problematične odnose staviti u isti koš, što ne opovrgava činjenicu da je pojava narcisoidnih crta kod ličnosti i generalno poremećaja ličnosti sve učestalija.

Mi odavno živimo u narcističkoj kulturi, kako je to još sredinom sedamdesetih godina prošlog veka prepoznao Kristofer Laš. I ta narcistička kultura neminovno vodi sve većem broju narcisoidnih ličnosti. Pomislite samo kakvi su motivi mnoštva osoba koje provode dobar deo dana fotografišući svaki momenat iz svog života, pre svega sebe, za postavljanje (divljenje) na društvenim mrežama. Ipak, to ne može da zaokruži priču o problematičnim odnosima jer je problematika veoma široka i kompleksna.

Problematični odnosi mogu da nastanu sa sasvim različitim ljudima, sa sasvim različitim psihološkim problemima i crtama ličnosti, kao i različitim socijalnim okruženjem, što nije od manjeg značaja.

Prihvatanje problema

Jedan od glavnih saveta za osobe koje se prepoznaju u gore navedenim situacijama, u problematičnim odnosima koji ne mogu da se okončaju, jeste da su primuđeni da ih prihvate. Što pre i što jednostavnije. Neophodno je prihvatiti te odnose kao iritaciju koja će trajati, donositi probleme i stres, ali ne i biti jača od same osobe. To pre svega znači da treba jačati sopstveno samopouzdanje i kapacitete za rešavanje sukoba i drugih problema koji nailaze. Recimo sposobnost postavljanja granica.

Rešenje bi bilo, ako bismo ga sveli na jednu rešenicu, okretanje sebi i svom unutrašnjem svetu, umesto orijentisanosti prema sukobu i problematičnom odnosu. To nikako ne znači da se treba sakrivati, bežati od problema ili od osobe sa kojom imamo problem (osim ako se radi o jedinoj mogućoj strategiji sa duboko agresivnim osobama).

Ono što najčešće predstoji je suočavanje sa problematičnim odnosom, gde nema nagoveštaja poboljšanja (najčešće jer druga strana nema kapaciteta i motivacije za isto) u dugom vremenskom periodu.

Nadrastanje problematičnih odnosa

Iako svi negde žele da svakom svom problemu vide kraj, na klasičan način, prestankom odnosa to jednostavno nije moguće. Izlaz treba tražiti na drugoj strani. Nikoga ne možemo promeniti sem sebe, ili bolje rečeno, možemo promeniti svoj ugao gledanja na stvari i rešiti se emocija koje nam ustvari i prave problem. Dakle, svojih emocija. Straha, strepnje, žalosti, samosažaljevanja, bespomoćnosti …itd. Jak emotivni naboj mora da se ukloni da bi se pronašla rešenja za ispunjen život koji obuhvata i težak neželjeni odnos ili više takvih odnosa.

Nije uvek lako identifikovati sve svoje emocije. Posebno kada se radi o složenim emocijama i mnoštvu emocija koje se prepliću. Zapravo nam te emocije jakog intenziteta i prave osećaj nepodnošljivosti situacije i odnosa.

Najpre treba prihvatiti da rešenja nema spolja već samo iznutra. Svako mora da uloži napor da počisti svoj unutrašnji prostor. To može biti duži ili kraći proces. Neretko i veoma bolan. Podrazumeva najpre iskrenost prema sebi.

I ono što je ključno, nije moguće izvesti ga u celini bez stručne pomoći. Potrebno je obratiti se iskusnom psihološkom savetniku, terapeutu. Rad sa psihološkim savtnikom podrazumeva kontinuitet, strpljenje i rešenost da se unapredi život.

Ukoliko se i sami suočavate sa teškim, toksičnim ili prosto neželjenim odnosom, a ne možete iz njega da izađete sami i u kraćem roku, pišite na mejl: zorica.zaric888@gmail.com ili pozovite telefon: 064 110 9 444.

Spread the love

Add Your Comment