Nova godina je vreme za nove odluke

Nova godina je vreme za nove odluke

Kraj svake godine prirodno predstavlja vreme sumiranja događaja i utisaka o proteklih 365 dana. Spremajući se za praznike razmišljamo šta je to što bi u nastupajućoj godini moglo da bude bolje, šta je to što je zaista samo do nas a može da se popravi ili čak promeni iz korena.

Teška godina je za nama

Godina za nama otkrila nam je koliki su naši kapaciteti za uklapanje u novonastalu situaciju, budući da epidemiju virusa Covid 19 i sve što uz nju ide nismo mogli da izbegnemo, čak i ako imamo izraženu sumnju u verodostojnost podataka kojima smo izlagani skoro cele godine. Doslovno je bila testirana elastičnost duha, izdržljivost i tolerancija na frustraciju svake osobe.

Neke osobe su vesti o novoj opasnosti po zdravlje primili sa lakoćom i optimizmom, drugi pak sa strahom i strepnjom za svoje i zdravlje svojih najmilijih. Ne može se reći da su jedni bili u pravu, a drugi ne. Ono što se može zaključiti i što je nekako sa teškim vestima postalo vidljivije su lični kapaciteti za nošenje sa teškoćama i psihološki mehanizmi odbrane koji se tada aktiviraju.

U mnogim slučajevima, što beleži i praksa psiholoških savetnika, nove okolnosti su ogolele psihološke probleme mnogih osoba. Ti psihološki problemi su u prethodnim mirnim periodima prosto gurani pod tepih i sada su došli na rešavanje.

Da li je vreme za promene?

Odgovor je veliko DA! Sada je pravo vreme da se prepoznaju i rešavaju problemi u različitim životnim segmentima. Najpre ih treba prepoznati i dobro analizirati. Dajte sebi vremena. Nema potrebe da se menjamo na brzaka, niti da važne životne promene pravimo stihijski.

Period praznika je zato naročito dobar jer gotovo svim osobama donosi opuštanje i više slobodnog vremena. U takvoj atmosferi, kada smo dobro naspavani i trenutno bez većih gorućih problema lakše se sagledava šira situacija u životu. Možda je prosto lakše prihvatiti da smo pravili greške ako o tome razmišljamo između konzumiranja dva parčeta torte.

Druga važna stvar je utisak prekretnice na kraju jedne kalendarske godine i na početku druge. Osim što smo često okruženi pričama o novogodišnjim odlukama (ideja ipak dolazi sa Zapada), stimulativna je i sama činjenica da je nova godina početak jedng novog ciklusa. U neku ruku nova šansa da budemo ono što zaista želimo ili drugi žele od nas. A i to je takođe tema o kojoj možemo da razmislimo tokom ovih praznika. Da li su naše ideje o pravcu u kojem želimo da se menjamo zaista naše ili smo prihvatili tuđu viziju nas samih?

Kako doneti nove odluke?

Bez obzira da li se radi o traženju novog posla, odnosu prema zdravlju, rešavanju egzistencijalnog pitanja, ljubavnom problemu ili nečem drugom, uvek treba krenuti od detaljne analize. I ono što je posebno važno, treba biti do kraja iskren prema sebi iako to nekad nije baš prijatno.

Povod za razmišljanje mogu biti sukobi na poslu, dugotrajan stres na poslu, želja da se uvedu zdrave navike, ljubavni problemi, usamljenost, nefunkcionani odnosi u porodici …itd. Ali od povoda za razmišljanje kada osetimo nezadovoljstvo u nekom segmentu života pa do donošenja prave odluke ima dosta. Najpre zato što u problematičnim oblastima života imamo prikrivene mentalne blokade i jak emotivni naboj koji nas koči. Neke osobe, u zavisnosti od karaktera i usvojenih obrazaca ponašanja, te probleme mogu u dobroj meri da rešavaju samostalno. Drugi ipak ne mogu, ili ne u dovoljnoj meri da bi bili zaista zadovoljni.

Kada osoba oseti da se već dugo muči sa rešavanjem problema u određenom segmentu života, kada na neki način šlajfuje, treba da potraži pomoć. Iako će se većini ljudi naći nekolicina prijatelja ili rođaka sa rešenjem, za pravi pristup ipak su zaduženi profesionalci.

Psihološko savetovanje i odluke

Psihloško savetovanje podrazumeva vrlo dubok rad na prepoznavanju istinskih psiholoških problema i blokada koje se manifestuju u određenom segmentu života. Mi to u svakodnevnom životu prepoznajemo kao:

  • Probleme sa rođacima
  • Probleme sa emotivnim partnerom
  • Finansijske teškoće
  • Nemogućnost napredovanja na poslu
  • Sukobe na poslu
  • Strepnju za lično zdravlje
  • Dodajte sami________________

Svi ti problemi koji nas okupiraju sa druge strane umanjuju kvalitet života jer uvode osobu u anksioznost ili čak depresiju ukoliko su dugo „nerešivi“.

Zato iskoristite period početka godine kao svoju odskočnu dasku i osmislite promene koje istinski želite kod sebe u životu. Dajte sebi vremena, „odsanjajte ih“, preuzmite punu odgovornost i uplovite u godinu pred nama sigurni da radite pravu stvar.

Ukoliko imate poteškoće u sagledavanju problema i njihovom rešavanju, psihološki savetnik Zorica Zarić vam stoji na raspolaganju.

Spread the love

Add Your Comment