I pomagačima je potrebna pomoć: edukacija za terapeute

I pomagačima je potrebna pomoć: edukacija za terapeute

Nije tajna da je posao savetnika (psihološkog savetnika, kouča, psihoterapeuta ili kliničkog psihologa) povremeno zaista težak i iscrpljujuć. Većina će se bar jednom u karijeri naći u stanju sagorevanja (burnout sindroma). Većini se to dešava na početku profesionalnog rada, ali može da usledi i kasnije, kada savetnik pod pritiskom posla počne da zapostavlja sopstvene emocije. Emotivni naboj se nagomila i nije ga više lako sagledati i rešiti kao što to činimo sa klijentima. Edukacija tehnika samopomoći je moj predlog za uspešnije nošenje sa stresom koji ovaj posao nosi.

Da li umete da pomognete sebi?

Mnogi psihološki savetnici, psiholozi i koučevi imaju mnogo stresnih situacija tokom svog rada, kada se suočavaju sa zaista ozbiljnim životnim i psihološkim problemima svojih klijenata. Nije retkost da problemi klijenata ostanu u mislima čak i nekoliko sati nakon što je seansa prošla, ali uz jedan neprijatan osećaj, pa i neželjene emocije. Ne, to nije sramota i ne predstavlja opasnost po klijente i posao u celini, ali znatno narušava kvalitet života savetnika.

Ključno pitanje u tim momentima je: „Da li mogu da pomognem i sebi“. „Da li umem da pomognem sebi i da li imam vreme za to“?

Mnogi će biti primorani da se obrate kolegama savetnicima, kao i da se prihvate lekova za smirenje koji kratkotrajno dovode do poboljšanja.

Moje dugogodišnje iskustvo mi govori da mnogima od nas i te kako treba psihološka pomoć kada radimo naporno sa klijentima koji nam povremeno iscrpljuju svu energiju svojim teškim pričama. Moj provereni recept su tehnike samopomoći Univerzalni proces i DP2. Iako se radi o jednostavnim tehnikama za primenu na ličnim problemima, vrlo su pogodni i kao dodatne tehnike u radu sa klijentima.  Hajde da vidimo štaje edukacija tehnika samopomoći i šta može da donese.

Tehnike samopomoći

Univerzalni proces je tehnika koja se bazira na uočavanju i prevazilaženju polariteta u mišljenju koji su uobičajeni kod čoveka, ali dovode do emotivnih i drugih psiholoških problema. Tehniku je osmislio psiholog i psihoterapeut Živorad Mihajlović Slavinski na osnovu svog bogatog iskustva.

DP2 je psihološka tehnika koja omogućava razdvajanje misli od emocija. Nastala je u sklopu tehnike Duboki Peat. Najpre se polazi od specifičnog problema i zahteva se da osoba saopštava osećanja i telesne senzacije, a zatim misli i slike. Tehnika dovodi osobu da dubokih uvida u svoja negativna i opterećujuća osećanja, koja se potom lako prevazilaze.

Ove dve tehnike su vrlo pogodne za kombinovanje, kako međusobno, tako i sa drugim psihološkim tehnikama.

Kome je namenjena edukacija tehnika samopomoći?

  • Psiholozima
  • Psihološkim savetnicima
  • Psihoterapeutima
  • Koučevima
  • Defektolozima i logopedima
  • HR ekspertima koji rade na poboljšanju profesionalnih kapaciteta zaposlenih
  • Osobama koje obavljaju druge savetodavne poslove sa ljudima

Šta se dobija edukacijom?

Osobe koje prođu individualnu edukaciju tehnika za samopomoć Univerzalni proces i DP2 u potpunosti savladaju primenu ovih tehnika.

Tehnike samopomoći se sasvim uspešno primenjuju na sebi, tako da se u kratkom roku, najčešće već nakon jedne primene osoba oseća daleko lakše i opuštenije. Eliminiše se stres, pritisak sa posla, potisnute napetosti i emotivni naboj koji nas čini zaglavljenima i uzrokuje sagorevanje.

Primenjujući tehnike samopomoći mogu da otkriju i reše i svoje dugogodišnje probleme koji možda nisu bili ranije osvešćeni.

Primenom tehnika Univerzalni proces i DP osoba se orjentiše na svoj unutrašnji život i duhovni rast, bez obzira na okolnosti i stres na poslu.

Tehnike Univerzalni proces i DP2 se odlično mogu primenjivati na klijentima, kao dopunske ili čak osnovne tehnike u situacijama kada su klijenti pod velikim stresom ili emotivnim nabojem.

Kako se izvodi edukacija?

Edukacija tehnika samopomoći se izvodi individualno, uživo ili online (putem Vibera) u trajanju od 6 sati, uz pauze po dogovoru. Edukacija može, u zavisnosti od slobodnog vremena, da se podeli na dva dana. Pre započete edukacije se na majl polazniku dostavlja sav potreban materijal sa neohodnom teorijom i primerima. Tokom edukacije se oba procesa prolaze u potpunosti na željenim ili ličnim primerima.

Ukoliko postoji potreba, edukacije tehnika samopomoći se mogu organizovati i grupno za manje kolektive u prostorijama firme.

BONUS

Budući da sam uvidela da je kod edukacija tehnika samopomoći često potreban izvestan period da se gradivo „slegne“ i da nakon toga polaznici imaju još koje pitanje, odlučila sam da svim polaznicima omogućim i besplatne dvočasovne online konsultacije. Na konsultacijama u celini još jednom možemo proći primenu tehnika i polaznici mogu da postave željena pitanja.

Edukaciju izvodi sertifikovan trener sa dugogodišnjim iskustvom Zorica Zarić.

Cena edukacije tehnika samopomoći Univerzalni proces i DP2 je 95 evra.

Za dodatne informacije i zakazivanje termina pozovite telefon: +381 64 110 9 444 ili pišite na mejl adresu: zoricazaric888@gmail.com.

Spread the love

Add Your Comment