Depresija kod mladih i kako je pobediti

Depresija kod mladih i kako je pobediti

Depresija kod mladih osoba, tinejdžera i adolescenata nije retka pojava, s tim da se češće radi o depresivnom stanju, nego o depresiji. Bolest depresija može biti zahtevna za lečenje, jer su neretko potrebni i medikamenti, dok se depresivno stanje može rešiti uz psihološko savetovanje i podršku bližnjih.

Jak emotivni naboj ometa funkcionisanje

Osujećenost namera i ambicija mladih osoba je uglavnom uzrok emotivnog naboja koji može da postane izvor poteškoća u svakodnevnom funkcionisanju. Budući da se nalaze u periodu intenzivnog učenja o sebi i svetu, mnoge svoje emocije ne prepoznaju, nisu ih svesni i ne mogu da ih imeniju. Pod uticajem nestabilnih hormona, tinejdžeri i adolescenti burno reaguju, često sasvim neadekvatno jer se susreću sa jakim emotivnim nebojem.

Introspekcija, odnosno njen razvoj kod osobe je od izuzetnog značaja za prevazilaženje emotivnih kriza. Kada se emotivni naboji ne otklanjaju, osoba zapada u depresivno stanje, koje pak može da se razvije u bolest – depresiju.

Važnost postavljenih granica u detinjstvu

Mladi koji su tokom odrastanja bili centralne figure u porodici i kojima nisu postavljane jasne granice i ograničenja mogu doživeti jak šok kada budu odbijena od strane simpatije ili vršnjačke grupe. Umesto zabave i romantičnih iskustava mlada osoba se može osećati odbačeno, što takođe može biti okidač za depresivno stanje. Tada je depresivno stanje uglavnom blaže i prolazno jer predstavlja period prilagođavanja mlade osobe životnim okolnostima.

Depresija kod mladih i loš san

Nesanica i depresija su u čvrstoj vezi i gotovo uvek se prate. Ukoliko tinejdžer ili adolescent kasno leže i noći provodi uz računar i društvene mreže neće moći da se naspava i sutradan da dobro funkcioniše. Loše dejstvo monitora na san je dokazano kroz veći broj psiholoških i kliničkih studija.

Mladima u periodu puberteta i adolescencije je potrebno osam – devet sati kvalitetnog sna da bi se dobro psihofizički razvijali. Ukoliko se tinejdžer ili adolescent žali na nesanicu obavezno porazgovarajte sa njim o mogućim uzrocima te pojave. Kada nesanica dugo traje obično je znak velike nervne opterećenosti i razvijanja depresije.

Internet i društvene mreže

Agresivni sadržaji na internetu doprinose nesigurnosti, razvoju strahova ili uznemirenosti, a mogu i pogoršati depresivno stanje kada ono već postoji.

Sa druge strane dugotrajni boravak na društvenim mrežama sam po sebi može biti okidač za anksioznost i depresiju. Mlada osoba se može osećati inferiorno u sistemu u kome se svi predstavljaju u superlativu. Ova osobina društvenih mreža, pored produbljivanja usamljenosti koja se javlja zbog površnosti društvene interakcije, stvara ozbiljne frustracije i osećaj neadekvatnosti.

Tinejdžer će poverovati u fantastične fotografije na Instagramu i Fejsbuku, na kojima su predstavljeni obilje, raskoš i savršen izgled. Tako može doći do razočaranja u sebe i sopstvene mogućnosti kada se vrati u realnost sopstveng života.

Simptomi depresije

Vrlo je važno da roditelji primete na vreme da im je dete palo u depresiju ili da često ima depresivna stanja. Kako vreme odmiče lečenje depresije je sve komplikovanije i zahtevnije, te se odmah po uočavanju ovog problema treba javiti stručnom licu.

Najčešći simptomi depresije kod tinejdžera i adolescenata su:

 • Loše raspoloženje
 • Malodušnost
 • Teške misli i opšti negativizam
 • Zatvaranje u sebe i izbegavanje komunikacije sa roditeljima, braćom i sestrama
 • Plačljivost, nekad i bez vidljivog razloga
 • Izbegavanje komunikacije sa vršnjacima
 • Agresivno ponašanje prema sebi i drugima
 • Teško donošenje odluka
 • Apatija
 • Naglašen i neopravdan osećaj krivice
 • Problemi sa koncentracijom

Vrlo je važno pobediti predrasude koje važe u našem narodu vezane za depresiju. Nije sramota biti depresivan ili imati depresivno dete, kao što nije ni javljanje na psihološko savetovanje. Nije potrebno tražiti u roditeljima krivca za depresiju kod deteta, kao ni u drugim osobama u detetovom okruženju. Osoba koja primeti da je dete (mlada osoba) depresivno nije zlonamerna i ne kaže to ba bi nekog uvredila ili omalovažavala. Depresija kod mladih, tinejdžera i adolescenata neće proći sama od sebe, već je potrebna podrška roditelja, ali i iskusnog psihološkog savetnika.

Psihološko savetovanje

Depresija kod mladih (blaži oblik) se najčešće može rešiti psihološkim savetovanjem uz stručnu primenu psiholoških tehnika. Psihološki savetnik pomaže mladoj osobi da se oslobodi emotivnog naboja, da razmotri svoje uzroke nezadovoljstva i nesigurnosti. Na taj način ih se oslobađa i preuzima odgovornost za svoje ponašanje.

Psihološko savetovanje mladih je efikasnije ukoliko roditelji aktivno učestvuju u prevazilaženju depresije u dogovoru sa savetnikom.

Psihološki savetnik Zorica Zarić vam omogućava besplatne konsultacije u vezi depresije kod mladih. Zakažite besplatne konsultacije sa savetnikom: + 381 64 110 9 444.

Spread the love

Add Your Comment