Šta radite kada imate nerešiv problem sa tinejdžerom?

Šta radite kada imate nerešiv problem sa tinejdžerom?

Većini roditelja se desilo bar jednom u životu da se susretnu sa problemima svoje dece za koje im se čini da su nerešivi. Ovakav utisak obično imaju zbog neadekvatnog ili nepotpunog razumevanja problema, kao i nepoznavanja metoda kojima bi se rešili. Problemi sa decom koji se teško rešavaju nisu retkost, ali se u našoj sredini o njima malo govori. Navešćemo samo one najčešće probleme tinejdžera i adolescenata koji su “bauk” za roditelje.

Popuštanje u školi

Popuštanje u učenju je vrlo čest problem kod tinejdžera koji roditeljima može delovati nerešivo. Najpre zato što im nisu jasni razlozi i ne vide okolnosti koje dete odvajaju od knjige. To opet znači da dete nema potrebu da dešavanja iz svog života deli sa roditeljima jer ne postoji potpuno poverenje i stabilnost odnosa.

Za popuštanje u školi može da bude mnogo razloga, od kojih su neki sasvim benigni poput zaljubljivanja ili adaptacije na nove nastavnike. U nekim slučajevima se radi o popuštanju koje je izazvano sasvim određenom patnjom deteta ili traumom o kojoj ne želi da govori. Takođe, uzrok mogu biti i vršnjačke grupe koje imaju socijalno neprihvatljivo ponašanje.

Ipak, ako je popuštanje u školi veoma izraženo i duže traje, treba dobro proveriti o čemu se radi. Ukoliko roditelji ne mogu samostalno da otkriju tačan uzrok popuštanja u učenju, mogu da potraže pomoć specijalnog pedagoga koji je verziran za ovu vrstu problema.

Konzumiranje droga

Uživanje u drogama počinje najčešće u tinejždersko doba, obično u srednjoj školi, ali sve češće se javlja već u završnim razredima osnovne. Predstavlja veoma opasno ponašanje koje može da dovede do zavisnosti, ali i do smrtnog ishoda. Na svaku sumnju da je dete imalo iskustvo sa narkoticima roditelji treba da zahtevaju da dete uradi testove na droge.

Ova tema je vrlo široka i podrazumeva i sposobnost roditelja da prepoznaju prve znake upotrebe narkotika.

Ono što je posebno bitno je da roditelji dobro razmisle koji su motivi deteta za korišćenje droga. Među motivima mogu da se nađu potreba za prihvatanjem u društvu, potreba za dokazivanjem, beg od stvarnih problema …itd. U tretiranju ovog problema je jako važan iskren odnos sa detetom i otvorenost za razgovor koji može biti čak i optužujući prema roditeljima.

Ukoliko dete ima problem sa konzumiranjem ili eksperimentisanjem sa narkoticima potrebno je na vreme ga uputiti na stručnu pomoć.

Nesigurnost kod tinejdžera

Mnoge mlade osobe su nesigurne u sebe i sa tim se obično dugo nose, često ne priznajući ni roditeljima kako se osećaju. Nesigurnost mogu da primete roditelji pažljivo posmatrajući osetljivo dete u različitim situacijama i odnosima.

Veoma je važno utvrditi razlog nastanka nesigurnosti jer se samo tako i može rešiti. Često se radi o obrascima ponašanja koji su prihvaćeni u porodici, a imaju loše delovanje na emocije i samopoštovanje deteta. Može da se radi o netaktičnim zabranama ili lošim komentarima.

Nesigurnost kod tinejdžera i adolescenata uglavnom zahteva dosta dubok rad na otkrivanju pravih uzroka i njihovom eliminisanju. Roditelji ne treba da se mire sa činjenicom da je dete prosto “previše osetljivo” jer nesigurnost remeti čitav niz razvojnih faza i značajno smanjuje kapacitete osobe.

Agresivno ponašanje

Agresivno ponašanje mladih može da nastane već u višim razredima osnovne škole, ali i kod starijih tinejdžera i adolescenata. Agresivno dete je obično nekada bilo u situaciji da kod kuće ili u školi /na ulici i samo trpi nasilje. Obrasci agresivnog ponašanja se uče po modelu i njima na žalost pogoduju i mnogi sadržaji u medijima.

Roditelji nikada na agresivne ispade ne treba i sami da reaguju agresivno, već sasvim suprotno, mirno. Agresivnom reakcijom roditelj samo daje detetu za pravo da nastavi sa agresivnim ponašanjem.

Problematično ponašanje tinejdžera može da bude nesvesno izazvano potrebom da se pažnja članova porodice preusmeri na dete umesto na neki drugi sadržaj koji izaziva neravnotežu u porodici (recimo neslaganje roditelja). Posledično, porodica se zbližava i njeni članovi ujedinjuju snage da reše probleme u odnosima ili probleme koje je dete pravilo van porodice.

Iako je to jedan sasvim prirodan mehanizam, za roditelje je najčešće vrlo težak ukoliko podrazumeva teške agresivne ispade kod dece. Važno je da roditelji sačuvaju prisebnost u što većoj meri, da upute dete u činjenicu da ima problem i da zajedno potraže stručnu pomoć.

Raskid sa momkom /devojkom

Prve ljubavi u tinejdžerskom dobu izazivaju pravu buru emocija i predstavljaju vrlo značajna iskustva. Mlada osoba se kroz prve ljubavi uči odnosima i upoznaje sebe kao emocionalno i seksualno biće. Ovaj period je vrlo često turbulentan jer se svaka rečenica upućena od voljene osobe ili simpatije višestruko promišlja.

Često su ljubavni problemi uzrok popuštanja u školi ili vidno izmenjenom ponašanju u kući. Emocije prilikom raskida tinejdžerskih i rano adolescentskih veza su intenzivne i mogu da dovedu do dugotrajnije patnje, nesigurnosti i frustracije.

Razgovor sa psihološkim savetnikom može pomoći mladoj osobi da prepozna svoje emocije i da neutrališe veliki negativan emotivni naboj. Već nakon nekoliko seansi osoba se oslobađa i postaje produktivnija.

Ukoliko vaše dete ima probleme u kojima mu ne možete pomoći psihološko savetovanje sa iskusnim savetnikom je najbolji izbor.

Zorica Zarić je specijalni pedagog i psihološki savetnik sa višedecenijskim iskustvom u radu sa mladima. Za sva pitanja i zakazivanje termina pozovite telefon: +381 64 110 9 444.

Spread the love

Add Your Comment