Kako povratiti samopouzdanje nakon razvoda?

Kako povratiti samopouzdanje nakon razvoda?

Razvod je sve češća pojava u novije vreme, ali i sve češći razlog manjka samopouzdanja kod oba pola. Razvod ne počinje kada se preda zahtev za razvod, niti se završava sa dobijanjem rešenja. Počinje nekad i godinama ranije u glavama partnera, kao što se i završava mesecima, pa i godinama nakon fizičkog razdvajanja. Samopouzdanje nakon razvoda zahteva veliku pažnju i temeljan psihološki rad na obnovi jer je ugroženo strahovima, negativnim emocijama i štetnim obrascima mišljenja.

Strahovi nakon razvoda

Većina osoba koje su razvedene u početku imaju niz strahova ili bar bojazni. Najčešće se radi o strahu od bliskosti koji počiva na osećaju razočarenja u bivšeg partnera, ali i u sopstveni izbor partnera.

Da bi osoba bila spremna da se upusti u novu emotivnu vezu, mora najpre da iza sebe ostavi kofer negativnih emocija koje nosi iz braka. Nekad je to lakše reći nego učiniti. I nije baš istina da vreme sve leči jer neželjeni prtljag može da se vuče godinama.

Pored straha od bliskosti, javlja se i strah od neizvesnosti, strah od nepoznatog i mnogi drugi, jer se osoba vraća neizvesnosti samačkog života.

Osećaj nesigurnosti i nedostatak samopouzdanja

Kako sa pogoršanjem odnosa u braku nestaje i seksualna aktivnost, vrlo često se žene osećaju fizički nepoželjnim i nesigurnim. Ovaj osećaj može da potraje i dugo nakon razvoda, naročito ako je neverstvo jedan od razloga za razvod braka. Da bi se osoba vratila svojoj seksualnosti i da bi povratila samopouzdanje u tom smislu, mora da duboko u sebi prevaziđe bolne događaje iz bliske prošlosti sa bivšim partnerom. Potrebno je odbaciti mnoga uverenja (o svojoj neprivlačnosti i vrednosti prema kriterijumima bivšeg partnera) i zakoračiti u novi život bez opterećenja.

Osećaj nesigurnosti i nedostatak samopouzdanja mogu da budu vezani za sasvim druge oblasti života, a ne za seksualnost. Čest je primer da se žene osećaju inferiornim kada je u pitanju lični rast i razvoj karijere. Tu dolazimo do pretežno dvojakih standarda jer se od žene u braku i nije očekivalo da će razvijati sopstvenu karijeru već da će biti posvećena porodici i kući.

Na teret žene se stavlja održavanje i organizacija oko doma, zatim podizanje dece i regularno zarađivanje. Da bi žena napredovala na poslu obično mora biti oslobođenja neke od ovih obaveza. To se kasnije prilikom svađa u braku ili u svakodnevnom govoru koristi kao prilika za potcenjivanje od strane partnera. U preovlađujućem diskursu žena je obično “izdržavana” jer nije u mogućnosti da zarađuje koliko i njen partner i samim tim manje vredi.

Samopouzdanje može biti poljuljano i zbog namernih uvreda od strane partnera na račun izgleda, obrazovanja, lične kulture i ponašanja.

Rad na samopouzdanju

Razvod na papiru obično je mnogo brži od procesa razvoda koji se odvija u glavi osobe. Razvod je proces koji treba da obuhvati i svojevrsno čišćenje od loših obrazaca ponašanja i mišljenja koji su stečeni u braku. Takvi obrasci ponašanja i mišljenja su glavni krivci za gubitak samopouzdanja nakon razvoda.

Nakon razvoda osoba treba ponovo da se vrati svojim vrednostima, odnosno da preispita sopstvene vrednosti i kriterijume kojima ocenjuje sebe. Baš te vrednosti i kriterijumi su često pod uticajem negativnih emocija iz bračnog života, koje uglavnom nisu osvešćene. Rad na samopouzdanju nakon razvoda je zapravo dosta složen i zahteva postupnost.

Negativan emotivni naboj nakon razvoda

Najteže su one emocije kojih niste svesni. To su duboko zakopane ljutnje, nepravde, poniženja i strahovi jer svaka osoba pokušava da se oslobodi emotivnog tereta. To najčešće “uspeva” tako što osoba zaboravi ili odbaci svoja osećanja, što ipak ostaje negde u podsvesti sačuvano i predstavlja opterećenje kojeg nismo svesni.

Da bi se razvedena osoba oslobodila potisnutih emocija, pogrešnih uverenja o sebi i počela da radi na svom samopouzdanju mora prvo da osvesti potrebu za radom na sebi. Najjednstavniji i najefikasniji način da se to izvede i razvedena osoba osnaži je psihološko savetovanje.

Na psihološkom savetovanju se primenjuju metode uz pomoć kojih osoba najpre otkriva svoje “sklonjene” emocije, osvešćuje ih i prevazilazi. Zatim se radi na osvešćivanju i svojevrsnom pretresu stavova i gledišta “iznetih” iz braka. Tek na kraju dolazi samopouzdanje. Tačnije dolazi na svoje mesto kada ga više ništa ne ugrožava.

Psihološko savetovanje nakon razvoda

Psihološki savetnik Zorica Zarić radi sa problematikom razvoda već dugi niz godina koristeći neke od proverenih psiholoških metoda. Između ostalih, to su Duboki Peat i Integra protokol koji omogućavaju da se dopre do duboko sakrivenih emocija i uverenja koji se zatim uspešno prevazilaze. Više o metodama možete pročitati ovde.

Ukoliko imate pitanja u vezi psihološkog savetovanja ili želite da zakažete besplatne konsultacije pozovite telefon: +381 64 110 9 444.

Spread the love

Add Your Comment