Kako da pomognete sebi u kriznim situacijama? Psihološke metode za poneti

Kako da pomognete sebi u kriznim situacijama? Psihološke metode za poneti

Šta su psihološki krizne situacije?

Krizne situacije mogu biti karakterisane osećanjem bespomoćnosti, paralisanosti, izmenjenog ponašanja i dezorganizacije. Ukoliko se radi o preživljenoj traumi velikog intenziteta može da se razvije posttraumatski stresni poremećaj.

Traumatično iskustvo i psihološka kriza koja usledi nakon toga može biti u vidu:

 • Preživljenog fizičkog ili psihičkog nasilja
 • Dijagnoze teške bolesti
 • Razvoda osobe ili razvoda roditelja
 • Gubitka bliske osobe
 • Saobraćajne nesreće
 • Otkaza na poslu
 • Ratnog iskustva
 • Gubitka na sudskom sporu
 • Javnog izrugivanja (afere)

Nemoguće je ovde nabrojati sve krizne situacije koje mogu da se dese, ali dodaćete ih sami. Ne moraju ni sve situacije biti tako drastične da bi osoba imala osećaj duboke psihološke krize.

Da li ste i sami imali iskustvo psihološki krizne situacije?

Psihološke reakcije na stres

Reakcije na stres su uvek personalizovane, tako da ne možemo govoriti o skupu reakcija na stres u pravom smislu. Reakcije na stresne događaje zavise od strukture ličnosti, odbrambenih mehanizama osobe, podrške okruženje, trajanja stresnih situacija i opšteg zdravstvenog stanja.

Psihološka pomoć u kriznim situacijama ili u vreme neposredno nakon stresa je od velikog značaja za skraćivanje trajanja krize i smanjivanja psiholoških posledica. Emotivni naboj, koji se neminovno formira u vreme psiholoških kriza, je psihološki odgovor osobe na uznemirujući sadržaj ili okolnosti koje ne može da izmeni.

Emotivnom naboju, koji je u suštini negativan jer se radi o negativnim emocijama kao što su strah, tuga, razočaranost, animozitet, pa i mržnja, ne treba se suprotstavljati niti ga potiskivati. Ukoliko se negativne emocije potiskuju u dužem vremenskom periodu može da dođe do razvoja mnogih psihosomatskih bolesti. A posebno je značajno to da je osoba potiskujući negativne emocije sve dalje od svog pozitivnog funkcionisanja.

Veoma je bitno da se negativni emotivni naboj osvesti i oslobodi. To znači da će osoba možda ponovo u mislima da proživi (ispriča) traumatičan događaj i oseti ponovo punim intenzitetom negativne emocije na kriznu situaciju koja se desila. Iako se radi o neprijatnosti, “lekovitost” izvlačenja negativnih emocija na površinu i njihovo oslobađanje je sasvim izvesna.

Psihološke metode samopomoći

Pomoć pri kriznim situacijama može da dođe sa raznih strana, ali i ne mora, može to ostati i nešto samo vaše ukoliko je situacija delikatna. U pomoć uglavnom pristižu najbliže osobe, roditelji, partner, prijatelji, kolege, nekad službe poput policije ili centra za socijalni rad. Ali veliko je pitanje koliko svi oni, i pored nabolje želje, zaista umeju da pomognu.

Psihološko savetovanje kod iskusnog psihološkog savetnika je svakako najbolja opcija u ovakvim situacijama ukoliko je dostupno. Psihološki savetnik će voditi osobu kroz različite metode i psihološke tehnike koje će omogućiti ublažavanje posledica traume ili krizne situacije. Otpuštanje negativnog naboja vezanog za kriznu situaciju je svakako primarno i obezbeđuje osobi preko potreban mir.

Ukoliko osoba nije u prilici da koristi usluge psihološkog savetnika iz bilo kog razloga od velike koristi su psihološke metode samopomoći.

Zahvaljujući metodama samopomoći osoba može sama da utiče na neophodno smirivanje i neutralisanje negativnog emotivnog naboja. Prepoznaće svoje negativne emocije i neutralisati ih u relativno kratkom roku.

Metode psihološke samopomoći mogu da se primenjuju:

 • Kod kuće
 • Na poslu
 • Na ulici
 • U bolnici
 • U ugostiteljskim objektima

Psihološke metode samopomoći se odvijaju u tišini, niko ih ne vidi sem osobe koja ih primenjuje na sebi. To je vrsta složenog razgovora sa sobom u koji niko nema uvid. Sve vaše emocije, bile one poželjne ili ne, ostaju samo vaše!

Pored toga što možete sebi da pomognete primenjujući ih, možete ih primeniti i na drugim, vama bliskim osobama uz njihov pristanak.

Psihološke metode samopomoći mogu biti odličan dodatak tehnikama stručnih lica poput psihologa, psiholoških savetnika, psihijatara, logopeda, pedagoga, HR-a … itd.

Edukacija koja menja kvalitet života

Metode psihološke samopomoći su DP2 i Unverzalni proces koje je osmislio psiholog i psihoterapeut Živorad Slavinski. Radi se o tehnikama koje su jednostavne za samostalnu primenu. Omogućavaju vrlo uspešno prepoznavanje dubokih emocija izazvanih kriznom situacijom i nastalih blokada koje osobi prave psihološki problem.

DP2 je je psihološka tehnika koja omogućava jasno razdvajanje misli od emocija. U primeni se polazi od stresne situacije i osoba na poseban način doživljava misli i slike, a zatim emocije i telesne senzacije. Ova tehnika omogućava osobi da dođe do svojih najdubljih negativnih emocija i da ih se uspešno oslobodi.

Univerzalni proces je psihološka metoda koja se bazira na uočavanju polariteta na nesvesnom nivou i blokadama koje iz toga nastaju. Njenom primenom osoba se oslobađa tereta u vidu psiholoških mehanizama koji je sputavaju da nastavi da dalje smireno funkcioniše.

Kako izgleda edukacija?

Edukacija psiholoških metoda samopomoći podrazumeva rad jedan na jedan sa polaznikom u trajanju od šest sati + pauze po dogovoru. Može da se odvija uživo ili online putem Skajpa. Sav potreban materijal se prethodno dostavlja na mejl polazniku. Edukatorka Zorica Zarić sa polaznikom prolazi obe metode detaljno i sa primerima, ličnim ili izmišljenim po dogovoru.

BONUS: Nakon nedelju dana, kada se gradivo “slegne”, polaznici će imati mogućnost na jednočasovne konsultacije na kojima mogu da se ponovo prođu obe metode. Edukatorka je na raspolaganju polaznicima za sva pitanja.

Cena edukacije psiholoških tehnika samopomoći je 95e.

Sve dodatne informacije su dostupne pozivom na telefon: +381 64 110 9 444.

Spread the love

Add Your Comment