Depresija, mitovi i pravo rešenje

Depresija, mitovi i pravo rešenje

Depresija je jedna od najraširenijih bolesti današnjice. Smatra se da više od polovine odraslog stanovništva zapadnih zemalja je bar jednom tokom života imalo depresivno stanje ili boluje od depresije. Kako je depresija vrlo česta i neprijatna, neretko o njoj kolaju priče koje nisu istinite. Ovom prilikom ćemo navesti najčešće mitove o depresiji.

Depresija (ni)je isto što i depresivno stanje

Depresija i depresivno stanje nisu isto. Depresivno stanje, kao i depresija odlikuje se tugom, lošim raspoloženjem, potištenošću, padom energije, plakanjem, potrebom za osamljivanjem i osećajem praznine. S tim što je depresivno stanje prolazno, najčešće posledica velikog emotivnog naboja, dok je depresija vrlo ozbiljna i teška bolest.

Depresivno stanje se može uspešno rešiti kod psihološkog savetnika primenom odgovarajućih psiholoških tehnika. Depresija nastaje kada depresivna stanja postanu hronična, odnosno kada se bolest razvije. Naravno, neće se to desiti svaki put. Depresija, naročito njeni teži oblici zahtevaju psihijatrijsko lečenje medikamentima uz psihoterapiju.

Depresivna osoba (ni)je sama kriva za depresiju

Depresivne osobe su često stigmatizovane zbog svoje bolesti, čak i kada je ona blago izražena ili kad se radi o depresivnom stanju. Ne može ni u kom slučaju sama biti kriva za svoj problem sa depresijom jer je on složen i nije stvar volje. Svakako, depresivna osoba nije izabrala depresiju ili depresivno stanje zbog lenjosti, nemara ili bilo kog drugog razloga.

“Samo misli pozitivno”

Neretko depresivne osobe dobijaju sasvim nestručne savete okoline koji imaju za cilj da im pomognu u savladavanju ovog problema. Saveti koji se odnose na poželjno pozitivno razmišljanje nisu efikasni, već naprotiv, čine osobu još nesrećnijom i nesigurnijom. Pozitivno razmišljanje je uslovljeno mnogim biohemijskim procesima u mozgu koje depresivne osobe ne mogu da izazovu svojom voljom.

Razgovor sa prijateljem / rođakom leči depresiju

Depresivne osobe ili osobe koje su trenutno u depresivnom stanju najčešće imaju potrebu da budu same sa svojom tugom. To je u nekim slučajevima uslovljeno i svešću da okolina ne razume najbolje njihova osećanja i da ih neretko osuđuje.

U nekim slučajevima, kod blažih oblika depresije i depresivnog stanja razgovor sa bliskim ljudima može da da pozitivan efekat. U tim slučajevima osoba se oslobađa delom svoje napetosti iznoseći svoje emocije i situacije koje podstiču loša raspoloženja. U nekim situacijama ovakvi razgovori mogu čak i da pogoršaju situaciju jer mogu podstaći buru emocija i plakanje.

Najsigurniji način da se osoba reši depresivnog stanja ili depresije je odlazak kod psihološkog savetnika na stručno vođen razgovor. Psihološki savetnik poznaje različite tehnike kojima se može kontrolisati situacija i doći do željenog poboljšanja.

Depresivne osobe treba samo oraspoložiti

Depresivne osobe najčešće nije moguće oraspoložiti, najpre zbog njihove potrebe da se komunikacija izbegne zbog prisutnog otpora. Zatim zbog činjenice da je njihovo loše raspoloženje posledica dubokih psiholoških mehanizama i poremećaja. Poboljšanje njihovog raspoloženja je vezano za poboljšanje sinteze hormona koji imaju ulogu neurotransmitera.

Depresija i piće

Depresija je čest pratilac alkoholizma. Da bi se osoba oslobodila depresije neophodno je da prestane sa konzumacijom alkohola, naročito pre početka upotrebe antidepresiva. Čak i kada je izbor lečenja samo psihološko savetovanje, bez upotrebe lekova. Alkohol veoma loše utiče na sintezu hormona koji regulišu raspoloženje, iako se ubrzo nakon konzumacije alkohola osoba oseća opuštenije.

Poboljšanje raspoloženja uz alkohol je kratkoročno. Kod nekih osoba alkohol čak može da naglasi osećaj tuge, pa čak i da bude okidač za suicidno ponašanje.

Lečenje depresije kupovinom

Mnoge osobe sa problemom depresije ili depresivnog stanja su sklone da pribegavaju ponašanjima koji na kratko povećavaju nivo serotonina. Kupovina ili popularnije šoping je upravo takva aktivnost, naročito za žene. Kupovinom stvari koje su vizuelno privlačne osoba oseća blago uzbuđenje koje je privremeno, ali vrlo kratko izvlači iz lošeg raspoloženja.

Takva promena raspoloženja je kao medeni mesec, dok traje uzbuđenje osoba se oseća znatno bolje. Kada „medeni mesec“ prođe, osoba se suočava sa svojim izborom i aktivnostima. Tada se depresivno stanje vraća, potencijalno u još izraženijem obliku jer se javlja i svest o neracionalnosti prethodnog postupka. Definitivno lečenje depresije kupovinom ne daje dobar efekat.

Jedini način da se osoba zaista oslobodi depresivnog stanja je da poseti psihološkog savetnika i uloži energiju u rešavanje ovog neprijatnog problema.

Psihološki savetnik Zorica Zarić vam stoji na raspolaganju za sva pitanja u vezi lečenja depresije i depresivnog stanja. Za besplatne konsultacije pozovite telefon: 064 1109444.

Spread the love

Add Your Comment